Colitis Ulcerosa inflammation
Forstå, hvordan du med Colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) kan tage styringen for egen liv tilbage. Hos Gastrix’s skræddersyes kostvejledning, som hjælper med at tackle tarmsygdomme. Sygdommen adresseres ved at se på den underliggende årsager til sygdommen gennem et 4-måneders forløb. Efter de 4 måneder kan opfølgende konsultationer aftales.
Table of Contents
ToggleColitis ulcerosa og passende Kostråd.
Hvordan kost kan påvirke symptomerne på colitis ulcerosa.
Colitis ulcerosa, en form for inflammatorisk tarmsygdom, der primært rammer tyktarmen og endetarmenpåvirker kan via kostændringer påvirke symptomerne. Med de rette kostråd kan patienter ofte reducere hyppigheden af flare-ups og forbedre deres livskvalitet.
Flare-ups er et andet udtryk for udbrud, eller stigning af symptomerne.
Colitis ulcerosa er en kronisk tilstand, der kræver livslang opmærksomhed. Diæt spiller en nøglerolle i håndteringen af sygdommen, da visse fødevarer kan forværre eller mildne symptomerne.
Det er af aller største vigtighed, at du, hvis du har tyktarmsbetændelse eller mistanke om det, får kyndig vejledning af en professionel kostkonsulent, med viden inden for kroniske inflammationssygdomme.
Gastrix.dk har stor viden og erfaring med denne sygdom og lignende tarmsygdomme samt vejledningen hertil.
Symptomer på Colitis Ulcerosa
- Blodig diarré.
- Mavesmerter og ubehag.
- Træthed.
- Vægttab.
- Nedsat appetit.
- Blødning fra endetarmen.
- Feber.
- Blodmangel.
- Manglende energi.
Vigtige kostråd:
Hyppighed og mængde af måltider: Små, hyppige måltider anbefales ofte for at mindske belastningen på tarmsystemet. Det er dog vigtigt at huske, at dette ikke løser det underliggende problem og årsagen til sygdommen.
Hos Gastrix.dk er fokus altid at skabe en sund tarm-slimhinde samt øge den gode bakterieflora, som er yderst vigtig for vitamin og mineral optagelse og dannelse via tarm-slimhinden. Mangel på vitaminer eller mineraler er desværre almindeligt ved inflammatorisk tarmsygdom.
Det kan både ses når sygdommen er i ro og ved aktiv betændelse. Dette er på ingen måde overraskende, da en inflammeret tarm ikke vil kunne optage og omdanne vitaminer på tilstrækkelig vis, som en sund og rask tarm vil kunne. Det er bland andet også af denne grund, at det bør være af højeste prioritet, at stoppe inflammationen og strakt finde roden til inflammationen. Anne Ashkenazi fra Gastrix har stor succes med at finde frem til årsagen gennem grundig og erfaren kostkonsultationer.
Omega-3 fedtsyrer
Undersøgelser har fundet ud af, at en omega-3 fedtsyre kaldet eicosapentaensyre (kendt som EPA) har evnen til at bekæmpe betændelse. Det blokerer visse kemikalier i din krop kaldet leukotriener. En fordel ved fiskeolie er, at det er en god kilde til EPA, og i nogle tests har folk nydt godt af meget høje doser af det.
Fiberindtag:
En lavfiber diæt kan anbefales under flare-ups for at reducere tarmsymptomer som diarré og mavesmerter. Men fiber er vigtig for tarmens sundhed, så rådgivning omkring fiberindtag skal tilpasses individuelt. I mange forskellige kerner findes også et stort potentiale for sunde og vigtige fedtstoffer samt vitaminer og mineraler.
Jernholdige fødevarer.
Et symptom på colitis ulcerosa er anæmi ( blodmangel) som opstår, når kroppen ikke har nok sunde røde blodlegemer. Blødende sår og blodig diarré kan forårsage anæmi, og for at bekæmpe det skal du øge dit jernniveau i blodet.
Bortset fra at forhindre anæmi er jern et næringsstof, der er nødvendigt for at opretholde generel velvære, energi og et sundt stofskifte, fordi det hjælper med at understøtte den generelle cellulære sundhed og er involveret i mange enzymfunktioner.
Jernmangel kan betyde, at du ikke er i stand til at producere nok rødeblodlegemer, som transporterer ilt; derfor kæmper din krop med at transportere ilt til din hjerne, væv, muskler og celler, hvilket vil bevirkeat du bliver udmattet og svag. Jernholdige fødevarer kan være vigtige og hjælpe meget. Det omfatter lever, oksekød, grønne bønner, sorte bønner, spinat og æggeblommer.
Undgåelse af specifikke irritanter:
Fødevarer som nødder, frø, popcorn, og grove grøntsager kan være svære at fordøje og bør undgås under flare-ups. Hvidløg og løg kan være gode præbiotika for den almene befolkning, men i tilfælde af inflaffation i tarmene, kan hvidløg, forårsløg, porrer og løg give mavesmerter.
De fødevarer, der gør colitis ulcerosa værre, afhænger typisk af personen og stedet for inflammation. For nogle mennesker er fibre generende under opblussen, fordi fiberrige fødevarer er sværere at fordøje.
Hvis rå frugter og grøntsager fører til ubehag, kan det hjælpe at dampe, bage eller koge dem. Dette gør fødevarer i kålfamilien, såsom næringstæt broccoli og blomkål, lettere at fordøje. Nogle andre problematiske produkter omfatter krydret og fed mad og koffeinholdige, kulsyreholdige drikkevarer.
Væskeindtag:
Tilstrækkelig hydrering er essentiel, især for patienter, der oplever diarré. I det hele taget er det yderst vigtigt at sørge for at få vand nok. Væskeindtaget bør hovedsageligt være rent vand eller urtete.
Potentielt problematiske fødevarer:
Alkohol, koffein, krydret mad, og rå grøntsager kan forværre symptomerne for nogle patienter. Det er vigtigt at tage sig af sin tarm og få den så sund som muligt, så man igen kan indtage en bred skare af fødevarer.
Personer med colitis ulcerosa kan have problemer med disse fødevarer og drikkevarer:
- alkohol
- koffein
- kulsyreholdige drikkevarer som sodavand
- mejeriprodukter (b.la. for personer, der er laktoseintolerante eller følsomme)
- rå frugter og grøntsager
- frø
- tørrede bønner, ærter og bælgfrugter
- tørrede frugter
- fødevarer, der har svovl eller sulfat
- fødevarer med højt fiberindhold
- kød
- nødder og knasende nøddesmør
- popcorn
- produkter, der har sorbitol (som sukkerfrit tyggegummi og slik)
- raffineret sukker
- krydret mad
Ernæringsmæssige overvejelser:
Da colitis ulcerosa kan påvirke næringsstofabsorptionen, er det vigtigt at fokusere på ernæringsmæssig støtte gennem kosttilskud og vitaminer som anbefalet af en sundhedsfaglig eller kyndig kostkonsulent.
Igen skal det dog tages med i betragtningen at man kan have svært ved at optage det potentielle i kosttilskuddet, hvis tarm-slimhinden ikke er rask. Det gælder igen at det er vigtigt at tage sig af årsagen til inflammationen og ikke kun slå ned på symptomerne.
Patienttilpassede kostråd:
Det er vigtigt at huske, at kostråd skal tilpasses den enkelte person. En erfaren kostvejleder som Anne Ashkenazi hos Gastrix vil kunne lave et skræddersyet forløb til dig, og vil tage højde for dit individuelle behov og præferencer.
Case fra klinikken hos Gastrix:
En ung mand på 27 år starter i klinikken til kostkonsultationer hos Gastrix.
De sidste 3 år har været præget af mange sygemeldinger og indlæggelser på mave-tarmkirurgisk afdeling. Han led af flere ugers udbrud med store mængder blod i afføringen, mave smerter og diaré. Han fik store mængder Binyrebark hormoner samt, til tider aminosalicylsyre for at sygdommen ikke skulle blusse op.
Grunden til at han kontaktede til Gastrix var, at sygdommen tog mere og mere fart, trods den medicinske behandling han fik på mave-tarm kirurigsk afdeling.
Den unge mand stod på randen til at miste sit job som mekaniker samt var under meget pres da han skulle giftes snart, men ingen overskud mentalt havde til at arrangere bryllup eller være til selve festen.
Allerede få uger efter påbegyndt forløb hos Gastrix.dk begyndte blødningerne at aftage.
Energien og overskuddet var tiltagende og efter endt forløb af 4 måneder hos Gastrix havde han mere energi og overblik end han havde haft i flere år.
Efter at have fået en forståelse for sin egen tarm og forstået, hvordan kosten påvirkede ham helt ned på celleplan, følte han sig som chauffør i egen liv, hvor han før følte sig som passager i sit eget liv uden selv at have styringen. Det var det uddannende forløb hos Gastrix.dk der, i følge ham selv, gjorde den store forskel for hans liv.
At han lærte hvordan han kunne sammensætte kosten for at skåne tarmen, samt lærte hvilke mad og drikkevarer han skulle holde sig fra var blandt flere andre ting i forløbet, nøglen for ham og hans tarm helbred.
FAQ
Omega-3 fedtsyrer findes b.la i alger, valnødder, hørfrø og fisk.
Colitis Ulcerosa er en kronisk tarmsygdom, hvor der i tyktarmens slimhinde opstår en betændelsesreaktion.
Crohns sygdom – også kaldet morbus Crohn – er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom.
Colitis ulcerosa rammer oftest endetarmen og den nedre dele af tyktarmen.
I venstre side af maven sidder en del af tyktarmen. Tyktarmen starter i højre side nederst lige over lysken. Tyktarmen går derefter op til ribbenkanten og vandret over til venstre side, hvorefter tyktarmen går ned i venstre side, for tilsidst at ende i endetarmen med rectum.
- Indledning
- Kort introduktion til colitis ulcerosa
- Betydningen af kost i håndteringen af sygdommen
- Forståelse af Colitis Ulcerosa
- Hvad er colitis ulcerosa?
- Symptomer og udfordringer
- Grundlæggende Kostråd
- Betydningen af måltidsfrekvens og portionsstørrelse
- Overvejelser omkring fiberindtag
- Specifikke Kostråd
- Fødevarer at undgå
- Anbefalede fødevarer under og uden for flare-ups
- Hydrering og Colitis Ulcerosa
- Vigtigheden af væskeindtag
- Tips til hydrering
- Håndtering af Kost under Flare-ups
- Kostjusteringer under aktive symptomer
- Langsigtede Ernæringsstrategier
- Tilpasning af kost over tid
- Integration af kosttilskud og vitamintilskud
- Afslutning
- Sammenfatning af de vigtigste punkter
- Opfordring til individuel tilpasning og opfølgning med sundhedsprofessionelle
- Referencer
- Kilder og videre læsning
Læs også artiklen: Colitis Ulcerosa kostvejledning og behandling.
Læs også artiklen: Irritalel tyktarms kostråd.
Læs også artiklen: Tarmbakterieflora og irritabel tyktarm.